Kitesurf control bar

Door de jaren heen zijn er enorm veel ontwikkelingen door gemaakt op gebied van de kitesurf control barren. In het begin werd er voornamelijk gebruik gemaakt van materialen uit de windsurf en vlieger branche. Inmiddels is er een ruim scala aan materialen ontwikkeld die specifiek aansluiten op de systemen die de huidige kitesurf control bar nodig heeft om een de verwachtingen te kunnen voldoen.

De kitesurf control bar is voornamelijk opgebouwd uit de volgende onderdelen:

A. back line (ook wel duur lijnen)

B. front line (ook wel powerlijnen)

C. Niet op alle barren aanwezig

D. Safety lijn. (vaak in het rood geproduceerd)

E. Leader line (onderste gedeelte van de stuurlijn, dikker of gecoat omdat deze in de hand genomen moet kunnen worden tijdens bijvoorbeeld de water relaunch.

F. deponeer line (ook wel center lijn).

Dan heb je uiteraard tevens nog de bar stick en de floaters die voor drijfvermogen zorgen.

Kitesurf control bar systemen

Inmiddels kun je de kitesurf control bar in verschillende categorieën indelen. Allereerst is er een onderscheid in de safety indeling van de lijnen. Zo heb je een single front lijn safety opbouw, voornamelijk met een lage Y splitsing (de splitsing waar de front-lines beginnen), zoals bijvoorbeeld de North Navigator bar en de CS Vary bar van Eleveightkites en een virtual 5th lijn indeling met een hogere Y splitsing, kenmerkend voor de barren van Corekites. Tevens wordt in de wakestyle categorie de traditionele 5th lijn safety indeling nog gebruikt. Deze komt in de algemene kite categorieën niet meer voor en wordt voornamelijk door ver gevorderde riders gebruikt.

Door de hoge eisen van de markt en de zwaardere belasting die de kitesurf control bar tegenwoordig doormaakt worden de systemen regelmatig geüpdatet en Technische ontwikkelingen zorgen voor betere gedetailleerde en handige features op de kitebarren. Zo zien we tegenwoordig steeds meer merken met zelf terugdraaiende powerlijnen, dunnere sterkere control bars, betere en sterkere, slijt bestendiger (duurzamer) grip op de bar en ga zo maar door.

Verschillende barren

Verder worden er kitesurf control barren ontwikkeld gericht op verschillende disciplines. Race en Foiling zijn hierin het eigenzinnigst. Voor freestye wave of wakestyle Hoef je vaak alleen de chickenloop er op aan te passen.

Eleveight CS+ Vary kite bar bij kitezone

Assortiment kitesurf control barren uit onze shop