Kiteboarding, wat is het?

Kiteboarding, ook wel kitesurfen, is een innovatieve sport waarmee indrukwekkende stunts gemaakt kunnen worden. Een grond-leggende de uitvinding van de broers broers Bruno Legaignoux en Dominique Legaignoux in 1984 was een belangrijke ontwikkeling voor de sport. Zij vervaardigden de eerste vlieger met een opblaasbaar frame. De “leading edge inflatable kite” (LEI) maakte de vlieger vorm vast en herstartbaar van het water. Door de hoge sprongen en het grote wind bereik bleek het een sport die goed in het oog sprong. De populairiteit nam snel toe. Inmiddels is de sport onder te verdelen in een ruim aantal disciplines: “big air” (ontstaan uit het traditionionele “oldscool” kitesurfen), golfrijden (met een golfsurfboard of directional), wakestyle (kenmerkend door de wakeboard trucjes), race (snelheid of parcour) en foiling (met een hydrofoil). De meeste van deze disciplines zijn tevens nog te specificeren met een strapless aftakking (gebruik van board zonder bindingen). Freestyle en freeride zijn veel gebruikte termen die eigenlijk een mengelmoes omschrijven van ofwel big air en wakestyle. Of andere combinaties waarin freestyle voornamelijk als de extremere variant wordt gebruikt.

Kiteboarding valt onder de extreme sporten maar door de ontwikkelingen in het materiaal is het zeer toegankelijk geworden voor een breed publiek. Omdat er in de geschiedenis nog wel eens wat verkeerd gegaan is weet men inmiddels waarop gelet moet worden. Een aantal basisvaardigheden en veiligheids inzichten zijn nodig voor een goed verloop door het begintraject. Kitesurflessen zijn daarom van essentieel belang voor de beginnende kitesurfer.

Ervaringen met eerder genoemde sporten kunnen zeer bevoordelend werken tijdens het leerproces van het kiteboarden. Maar ook andere sporten hebben hun bijdrage. Windsurfen, zeilen, snowboarden, skateboarden zorgen voor gewenning aan wind, water, boardgevoel en snelheid. Door beoefenen van sporten ontwikkel je evenwicht, ooghand coördinatie, conditie en verbeter je het vermogen om je lichaam aan te sturen.

kiteboarding by night

Kiteboarding equipment

Kiteboarding equipment (kitesurf uitrusting) bestaat uit verschillende onderdelen. De voornaamste attributen zijn de kite, het board en de bar. daarbij heb je op zijn minst nog een trapeze nodig en eventueel een wetsuit (over het algemeen wel fijn aangezien als het waait het ook wat frisser is). Hieronder behandelen we de verschillende accessoires waaruit kiteboarding equipment bestaat.

Als je kitesurfspullen wilt gaan aanschaffen, kan het zijn dat je in een behoorlijk jungle van aanbod beland. Door de jaren heen zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Kites, bars en boards hebben op verschillende momenten aanzienlijke verbeteringen gekregen. Op gebruiksvriendelijkheid en ook op veiligheid en kwaliteit. Mede door de groei van de markt zijn de merken innovatiever geworden. In het gebruik en aanbod van hoogwaardige materialen en ook de technische ontwikkelingen van onderdelen in details. Gezien de kitesurf-uitrusting (kiteboarding equipment) zo divers is geworden proberen we hier een klein inzicht te geven waar je mee te maken krijgt.

Het voornaamste kiteboarding is een combinatie van wakeboarden (met een twintip kiteboard) en een vlieger. De vlieger is een meeste gevallen een LEI (leading edge inflatable), bestuurbaar met een bar. Later kwam daar het gebruik van het surfboard en de hydrofoil bij. De LEI is onder te verdelen in verschillende types kites. De grootste diversiteit heb je in de SLE kites (supported leading edge kites). De voorste opblaasbare rand van deze kites, de leading edge, wordt ondersteund door een bridle. De bridle is een vertakking van lijnen die verbonden zijn aan de powerlijnen (front-lines). Deze setup geeft deze kiteboarding vliegers een groot wind bereik. Hieronder vallen de types: C-kites, bowkites, delta shaped kites. Een eer ander type kite is de RAM air kite, een kite zonder opblaasbaar frame met overeenkomsten van een paraglide vlieger of parachute.

Er zijn nogal misvattingen over de type kites en de terminologie ervan.  Tevens de kenmerken worden nog wel eens verward.  Dit komt door de snelle ontwikkelingen en de sterke commercie van de sport. In korte tijd verschijnende merken en tevens de gevestigde grotere merken gebruikten vaak populaire formuleringen om hun modellen pakkende omschrijvingen te geven. Zo werd bijvoorbeeld de traditionele C-kite op gegeven moment de extreme coole kite waarmee getracht werd hoog te springen. De bow en delta kite werden ontwikkeld om een groter windbereik te creëren. Bij aanvang interessant voor beginners. Later bleek dat hiermee veel hogere gesprongen konden worden gemaakt. Tegenwoordig doen deze kites het goed in de “big air” discipline. Uigehaakte trucjes en kunstjes zijn veel moeilijker met dit soort type kites. Dus als je alsnog een “unhooked trick” er uit gooit met een bow of delta kite, dan scoor je punten 😉

Meer gedetailleerde informatie vind je op onze pagina kitesurfen theorie.

kiteboarding whipe out

Over KITEZONE

De basis voor een goede kiteboarding school wordt gevormd door een goed team en de kennis en ervaring van het lesgeven op de locale spots in de omgeving. Tevens een goed inzicht over het “verrassende” weer in Nederland is van essentieel belang om met de juiste weersomstandigheden op de beste leslocatie aanwezig te zijn. Voor onze kiteboarding surfschool zijn we altijd op zoek naar ervaren instructeurs. Tijdens de winter zijn we bezig met een gedegen selectie procedure om zo een goed vast basis team te vormen. We richten ons op internationale kiteboarding instructeurs omdat Nederland zelf geen jaarrond kitesurfles seizoen heeft. Dit resulteert in een schaarste van professionele instructeurs die full-time in de sport werken. Veel locale instructeurs doen het werk als een bijbaan en surfen liever zelf als de omstandigheden goed zijn. Desalniettemin zijn er ook Nederlandse instructeurs die zeer ervaren zijn en mede door de passie voor de sport en tevens een goed sociaal inzicht zeer goed les kunnen geven. Dit resulteert voor ons een in een gedegen part-time kiteboarding instructeurs lijst waar ten alle tijden last minute beschikbaarheid mee geregeld kan worden. In het vroege voorjaar zijn we bezig met het inwerken en trainen van het instructeurs team. Zodat de kitesurf-instructeurs effectieve lesmethode kunnen gebruiken, passend bij op de verschillende kiteboarding locaties en weersomstandigheden.

KITEZONE TEAM

kitesurf instructeur Rik
kitesurf instructeur rachel
kitesurf instructeur Nadine
kitesurf instructeur Judith
kitesurf instructeur Danny

Het belang van goede instructeurs

Uiteraard moet het weer geschikt zijn en het kiteboarding materiaal passend. De uiteindelijke kwaliteit van de kitesurfles hangt af van de instructeur. Deze maakt de les en creëert een passende leeromgeving. De kunst voor de kitesurfleraar is om een effectieve les situatie te creëren met genoeg praktijk en dat binnen de veilige marges. Het is daar bij ook belangrijk dat de instructeur past bij de persoon die les krijgt. Wij proberen met het plannen in en indelen van de kiteboard lessen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Het kan zijn dat na een les blijkt dat de wisselwerking niet optimaal is. Dan kan het goed zijn om kiteboard lessen bij een ander instructeur te volgen. Of de les blijkt bijzonder effectief te zijn. Zo proberen we je dan ook weer tijden de vervolg kiteboard lessen bij de betreffende instructeur in te delen.

Al met al houden we graag direct contact met onze cursisten. Om de kitesurflessen zo persoonlijk mogelijk af te stemmen en tevens zo goed mogelijk mee te bewegen met het veranderende weer en de kiteboard locaties die we hebben in ons bereik.

Maak kennis met ons kiteboard team

Kitezone bestaat uit een kiteboarding school, shop en reparatie werkplaats. Hierdoor hebben we een grote diversiteit aan werkzaamheden en specialistische functies met interessante carrière opties. Het bedrijf wordt aangestuurd door 3 leidinggevende posities; shop manager, surfschool manager, servivce center manager. Vooral de kiteboard school is een seizoens gebonden bezigheid waardoor de functies per jaar beschikbaar komen. Het werken bij onze kiteboarding school is uitdagend omdat we naar verschillen de kiteboarding spots gaan. Het werk bestaat dus niet alleen maar uit lesgeven, maar ook voorbereiden, juiste bestemming kiezen en met de kitezone bus naar de spot gaan. Voor de windloze dagen is er genoeg te doen. Zoals onderhoud, reparaties en werkzaamheden in de kiteboard shop. Daarom hebben we graag een grote diversiteit in ons team en medewerkers met brede interesse en vaardigheden.

Shop | School | Service center

Wij zijn op zoek naar

Kitesurfschool hoofdinstructeur en ervaren level 1 of 2 kitesurfinstructeurs.

Shop en reparatie medewerker (optioneel als stagiaire te starten).

Pro rider en event manager. Voor onze 3 voornaamste merken zijn we regelmatig op zoek naar ambitieuze riders. Sportief en enthousiast over de sport is het voornaamste eigenschap die je hiervoor nodig hebt. Belangrijk is dat je fanatiek wilt trainen en richting een vergevorderd niveau de sport beoefend. Op onze merken te vertegenwoordigen op de spot dien je een onderlegde inzicht van de theoretische aspecten van het kiteboarden te hebben en een doorgronde kennis van het nieuwste materiaal (kites, barren, kiteboards, accessoires en hydrofoil uitrusting. Jouw uitdaging is het promoten informeren over de volledige uitrusting van Core, Eleveight en North kiteboarding.

Werken bij kitezone?

Stuur ons een bericht en vertel iets over jezelf. Maar houd het kort 😉 We beantwoorden je met een aantal vragen en bij je reply kun je een curriculum vitae meesturen. We vernemen graag van je!

  Missie

  Bij KITEZONE hebben we van onze passie ons werk gemaakt. Door een hoge kwaliteit te bieden en alleen met de beste intenties onze services aan te bieden kunnen we ons werk ook als een passie behouden. De tijden maximale winst en oneindige groei zijn voorbij. De bedrijfen en consumenten zijn zo ver uit elkaar gegroeid dat ze elkaars vijanden lijken. De vraag om kwaliteit en aandacht begint steeds meer toe te nemen, het blijkt steeds vaker dat dit veel duurzamer en fundamenteler is. Uiteindelijk geeft dit ook veel meer tevredenheid en hebben wij meer plezier in ons werk. Wij geloven in een toekomst waarbij je alle winsten vervangen worden voor ontwikkelingen, zorg en tevredenheid waarin aanbieders en afnemers elkaar tegemoed komen.

  Visie

  Door verschillende ervaringen van mensen kan er een groot onderscheid ontstaan tijdens het leerproces van de cursisten. Daarom is het belangrijk dat hier op een persoonlijke manier op ingespeeld kan worden zodat het maximale uit de kiteles gehaald kan worden. Vooral in de beginner kiteles wordt met maximaal 2 cursisten gewerkt zodat er veel persoonlijke aandacht gegeven kan worden. Het ideale van 2 personen per instructeur is dat je voldoende tijd met de kite oefent en dat je als de ander persoon bezig is ook even kan observeren en bespreken.

  Doel van de kiteboarding lessen is dat je dusdanig wordt opgeleid dat je veilig zelfstandig verder kan oefenen. In het begin is het belangrijk dat de instructeur in de buurt is, in kan grijpen en duidelijke aanwijzingen kan geven. Door de kiteles heen krijg je steeds meer ruimte om zelf bezig te zijn. In de vervolglessen werken we ernaartoe dat je echt zelfstandig met je board kan oefenen je krijgt hier op gegeven moment ook de tijd voor om te ervaren dat je het onder controle hebt. Vaak zit er toch weer een behoorlijke tussen de lessen en de volgende keer dat je gaat oefenen. Hiervoor is supervisie. Hiermee kun je bij ons terecht voor tips en tricks, inspectie nieuw materiaal en opheldering van de geleerde praktijk en theorie.

  Als je de basisstappen hebt doorstaan is het tijd voor ontspanning en sensatie op het water. Je kan verschillende kanten op met het kiteboarden. Lekker cruisen weg van de wereld en het vaste land, golfrijden, downwinden of progressief aan de slag met tricks en competeren met mede verkorenen.

  We hopen tot snel, op 1 van onze kitespots!

  Okke & KITEZONE team

  KITEBOARDING EQUIPMENT TESTEN

  De keuze van een kite of en een board is vaak heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat je de eigenschappen van je kitesurfuitrusting / kiteboarding equipment een keer ervaart. Daarom bieden wij altijd de mogelijkheid aan om kites en boards te testen. Heb je een specifiek model dat je wilt testen. Laat het ons weten, zodat we een kitesessie in kunnen plannen.

   blade
   blankforce
   core
   liquidforce
   eleveight
   north-kiteboarding
   mystic