Kitesurfing

Kitesurfing is een uitdagende watersport die je kunt proberen als je een adrenalinekick zoekt. Lees verder op KITEZONE

Kitesurfing is een uitdagende watersport die je kunt proberen als je een adrenalinekick zoekt. Vlieg over het water met de kracht van de wind.

Wat is kitesurfing?

Kitesurfen is een watersport waarbij een surfer gebruik maakt van een kiteboard (een soort surfplank met een kite erboven) om zich voort te bewegen. De kite is verbonden met de surfer via een touw en de surfer kan de kite besturen door te duwen of trekken aan de touwen. 

Kitesurfen is een uitdagende en spannende watersport die steeds populairder wordt, vooral omdat het zo divers is. Er zijn veel verschillende stijlen die je kunt proberen, van het maken van grote sprongen tot het uitvoeren van spectaculaire stunts. 

Geschiedenis kitesurfing

Kitesurfen heeft een lange geschiedenis. 

De Engelse schoolleraar George Pocock (1774- 1843) gebruikte een negen meter lange kite met een stoel om zijn dochter Martha 82 meter de lucht in te tillen. George Pocock experimenteerde verder en liet zien dat zijn vliegers ook voertuigen konden voortstuwen. Hij ontwierp de Charvolant buggy en gebruikte daarbij twee kites op een enkele lijn op meer dan 400 meter hoogte. 

Het duurde nog even voordat vliegers voor plezier op het water gebruikt werden. Wat niet veel mensen weten is dat de Nederlander Gijsbert Adrianus Panhuise als eerste een patent op kitesurfen registreerde in 1977. 

Uitrusting

Om te kitesurfen heb je wat speciale uitrusting nodig. De belangrijkste items zijn de kiteboard, de kite, het touw en de surfhelm. Daarnaast een bar, trapeze en wetsuit.

De kiteboard is een speciaal ontworpen board dat vergelijkbaar is met een surfboard, maar kleiner en lichter. De kite is een grote parachuteachtige constructie die je aan het touw bevestigd en die je kunt besturen door aan de touwtjes te trekken of te duwen. Het touw is wat de kite aan de surfer verbindt, en de helm is bedoeld om je hoofd te beschermen tegen verwondingen. 

Techniek kitesurfing

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om te kitesurfen. De belangrijkste is de ‘waterstart’: hierbij sta je op het board, pak je de kite en duw je de kite naar de lucht. 

Als de kite op de juiste hoogte is, zal de wind in de kite blazen en je meeneemt. Als je ervaren genoeg bent, kun je ook ‘hoge jumps’ maken door de kite naar boven te duwen terwijl je op het board staat. 

Veiligheid kitesurfing

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van kitesurfen. Je moet altijd de juiste uitrusting gebruiken, zoals een goedgekeurde kiteboard en kite

Het is ook belangrijk om te weten hoe je de kite moet besturen, zodat je je veilig op het water kunt bewegen. Het is ook aan te raden om altijd een gekwalificeerde instructeur (IKO gecertificeerd) bij je te hebben als je begint met kitesurfen. 

Weer

Kitesurfen is afhankelijk van het weer. Het is het beste om te kitesurfen als het weer zonnig is met een licht briesje. Als het te hard waait, kun je niet goed controle over de kite houden, dus je moet altijd de weersomstandigheden in de gaten houden voordat je het water op gaat. 

Plaatsen

Kitesurfen kan overal plaatsvinden, maar de meeste mensen kiezen voor een rustige plek met weinig golven of stroming. Je kunt ook kitesurfen in meren, rivieren of zelfs in de buurt van de kust, maar je moet altijd de lokale regels en wetten volgen. 

Bij KITEZONE kun je kitesurfen leren bij de volgende locaties:

Competities

Kitesurfen is ook een populaire sport om te competitie te doen. Er zijn veel verschillende competities die worden gehouden over de hele wereld, waaronder de ‘Kiteboarding World Cup’, de ‘Kiteboarding World Championships’ en de ‘Kiteboarding European Championships’. 

Kosten

Kitesurfen is een redelijk dure sport. Je hebt de juiste uitrusting nodig, zoals een kiteboard, kite, touwen en helm. 

Voordelen 

Kitesurfen is een uitdagende en leuke watersport. Het is een goede manier om in shape te blijven, omdat het je uithoudingsvermogen en kracht verbetert. Daarnaast is het ook een geweldige manier om je vrije tijd door te brengen. 

Kortom, kitesurfen is een uitdagende watersport die je kunt proberen als je een adrenalinekick zoekt. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en je aan de regels te houden, zodat je je veilig en comfortabel kunt voelen tijdens het kitesurfen.

Kitesurfing bij KITEZONE

Kom naar KITEZONE voor de ultieme kitesurfervaring op de beste locaties rond Amsterdam. Boek nu je lessen en voel de wind en de golven in je haren!

Neem contact met ons op.

Kitesurfing boeken bij KITEZONE